Robin Collard en Joske, restaurant Ethica

Chef’s Portrait Robin Collard – “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024”

“Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques
Echte Smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie. En dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen, maar ook nog eens veel gezonder. Chef Robin Collard van Ethica Restaurant is één van de finalisten tijdens de wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” dinsdag 24 september op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.

Robin Collard – Ethica Restaurant Den Haag
Robin en Joske willen met Ethica hun omgeving graag verduurzamen en daarmee een betere toekomst creëren voor iedereen. Als vaste waarden hebben zij: Duurzaam, Lokaal en Zelfgemaakt. Dat betekent niet alleen gebruik van duurzame producten, maar ook het onderhouden van duurzame relaties en delen van kennis. Zij zien restaurant Ethica als een middel om verduurzaming te promoten. Via de gasten bereiken zij een breed publiek en Robin en Joske hopen dat hun verhaal wordt doorverteld.
Duurzaamheid is de basis van hun concept. Zo willen Robin en Joske werken aan een betere wereld. Elke beslissing die zij maken toetsen zij aan die basisvoorwaarde. Dit geldt voor de producten die zij gebruiken om(H)eerlijk te koken als groenten uit eigen tuin (of die van vrienden of gasten), levende Hollandse rivierkreeftjes (uit Den Haag) en wild van de plaatselijke jager. Robin gaat graag mee op jacht, zo is hij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en weet hij precies waar het vlees vandaan komt.Ook de materialen die zij gebruiken in het restaurant zijn duurzaam. Tevens investeren Robin en Joske in duurzame relaties met de leveranciers, de medewerkers en natuurlijk de gasten. En dat werpt zijn vruchten af! Lokale producten: De directe omgeving, zelfs van een stad als Den Haag, heeft zo veel te bieden! De gerechten van Ethica zijn 80% plantaardig en 20% bereid met dieren die in overschot zijn in Nederland. Denk hierbij aan de Schiphol-gans, de rivierkreeft, ree en wild zwijn. Daarnaast heeft Ethica een moestuin waar zij hun eigen producten kweken terwijl in en om het restaurant eigen fruitbomen, kruidenplanten en eetbare bloemen worden gekweekt: lokaler kan het niet! Robin en Joske zijn tegen voedselverspilling en hangen de “Farm to Fork” en grond-tot-mond filosofie aan.

Motivatie voor deelname aan de Minder Zout, Meer Smaak Award 2024
Ons doel is een betere toekomst creëren voor iedereen. Dat heeft zeker ook betrekking een gezond leven voor iedereen. Wij werken duurzaam, lokaal en zelfgemaakt en streven naar een betere wereld voor iedereen. We laten graag zien dat je met minder zout nog steeds gruwelijk lekker kunt koken.