Smaakpartners van De Nierstichting lanceren een zoutbewust driegangenmenu op Gastronomixs
Smaakpartners van De Nierstichting, bestaande uit Verstegen, Tromp & Rueb, Koppert Cress en Gastronomixs, kondigen de lancering aan van een smaakvol en feestelijk zoutbewust driegangenmenu. Hiermee willen zij koks inspireren om de zoutinname van hun gasten te verminderen, zonder concessies te doen op het gebied van smaak.
Waarom zoutbewust?
We eten doorgaans té zout, terwijl minder zoutinname (de verergering van) nierschade kan voorkomen. In Nederland hebben inmiddels 1,8 miljoen mensen chronische nierschade, vaak zonder het zelf te weten. Dit aantal blijft stijgen als we onze gewoontes niet aanpassen. Om de gastronomie te laten ervaren dat zoutbewust koken niet smaakloos koken betekent, heeft een aantal Smaakpartners van de Nierstichting hun krachten gebundeld. Speciaal voor de feestdagen is er ook dit jaar weer een zoutbewust driegangenmenu ontwikkeld. Zoutbewust houdt in dat het menu minder dan 2 gram zout per persoon mag bevatten.
Praktische tips voor het verlagen van zoutgebruik
De gerechten in dit menu laten zien hoe je als professionele kok met andere technieken en andere smaakmakers dan zout hoog op smaak kunt koken. De belangrijkste tips zijn:
- Gebruik azijn om de smaak van andere ingrediënten naar boven te halen.
- Gebruik kruiden en specerijen als smaakmaker.
- Gebruik verse producten met een hoge smaakintensiteit, zoals cressen.
- Creëer met alternatieve technieken zoals bijvoorbeeld reduceren, drogen of poffen meer smaak.
Beschikbaar voor iedere kok
Dit speciale menu is ontwikkeld door en vindbaar op Gastronomixs.com, het toonaangevende platform voor culinaire inspiratie. Het menu is volledig doorgerekend door de Nierstichting en bevat in totaal 1,05 gram zout per persoon. Het driegangenmenu is gebaseerd op bestaande recepten van Gastronomixs, die op creatieve wijze zoutbewust zijn gemaakt. De volledige receptuur van ieder gerecht is door iedereen, met of zonder account op Gastronomixs, te downloaden.
Recept van Tromp&Rueb
Gerookte worteltartaar met in honing gelegde eidooier, in appelazijn ingemaakte sjalot met azijngel. Een verfijnd gerecht dat balans brengt tussen zoet, zuur en rokerige tonen.
Recept van Verstegen
Langoustine met structuren van pompoen, pumpkin spice espuma en kalamansi. Een gerecht dat de zoete langoustine combineert met warme, herfstige smaken en knapperige accenten.
Recept van Koppert Cress
Oerbiet met rode biet demiglace, motti cress velouté en cashewnoot-gepofte knoflook crème. Een plantaardig gerecht met diepe, aardse smaken en verfijnde texturen.