Chefkok Jouke-Piet Drijfhout van restaurant De Slotplaats

Chef’s Portrait Jouke-Piet Drijfhout – “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024”

“Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques
Echte Smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie. En dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen, maar ook nog eens veel gezonder. Chef Jouke-Piet Drijfhout van restaurant De Slotplaats in Bakkeveen is één van de finalisten tijdens de wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024” dinsdag 24 september op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.

Chef Jouke-Piet Drijfhout – De Slotplaats Bakkeveen
“In de nabije omgeving hebben wij ondervonden wat nierfalen (bij jonge mensen) betekent. In 2022 organiseerden wij tweemaal, samen met studenten van de opleiding tot gespecialiseerd kok van de ROC Friese Poort, de ‘minder zout, meer smaak’ lunch op De Slotplaats. Jonge koks in opleiding stelden een menu samen waarin minder zout werd gebruikt en smaak excelleerde.

Bij de gerechten van Restaurant De Slotplaats draait alles om smaak, beleving en natuurlijke smaakmakers. Het toevoegen van een ‘snufje’ zout verhoogt niet alleen de smaak, het maakt ook dat smaaknuances beter tot uiting komen. Maar, met minder zout, kan je minstens eenzelfde smaakbeleving neerzetten. Jouke: “Ik maak meer gebruik van de umami die al van nature in verschillende groentes aanwezig is en versterk die door het gebruik van, bijvoorbeeld, veel verse kruiden. Op die manier ontstaat smaak, zonder toevoeging van meer zout dan nodig is.”

”Meedoen aan deze wedstrijd vinden wij belangrijk om meer bewustwording te creëren rondom het gebruik van zout, dat kan best wat minder zonder in te leveren op smaak.”