Ralph Ortmans, restaurant Skalgrave

Chef’s Portrait Ralph Ortmans – finalist “Minder Zout, Meer Smaak Award 2024”

Niets is zo creatief als de natuur. Vier ingrediënten en voeg niet meer bewerkingen of smaakstoffen toe dan een product nodig heeft.
Mijn naam is Ralph Ortmans. Ik ben 38 jaar en ben de mede-eigenaar en chefkok van restaurant Skål in Grave. Ik heb eigenlijk een achtergrond in de muziekindustrie, maar heb toen ik dertig jaar werd, besloten om mij om te laten scholen tot kok. Ik heb mijn opleiding doorlopen aan de Rooi Pannen in Tilburg en in diverse mooie zaken als Lugar in Waalre en ’t Klooster in Uden mogen werken onder goede chefs die hun energie erin hebben gestoken om mij het vak goed te leren.
Het is van mijn partner Lisanne en mij al jaren een wens om samen een zaak te openen en een kleine twee jaar geleden hebben we deze droom uit laten komen en hebben we Skål geopend in het pittoreske vestingstadje Grave. Hier koken we volgens de New Nordic Cuisine, wat vooral inhoudt dat we zoveel mogelijk in het seizoen werken met producten uit onze eigen regio, groenten en vis prominente bestanddelen in ons menu zijn en wij veel met fermentatie, pekelen en rijpen doen.

Motivatie
Een aantal jaren geleden kreeg mijn broertje Max de ziekte Berger,  een auto-immuunziekte waardoor zijn beiden nieren zijn gaan falen. Toen dit bekend werd, was mijn jongste broertje Lex direct zo moedig om een van zijn nieren aan te bieden als donor. Omdat hij het jongst was, was hij ook de beste kandidaat.